Intervju: Margrethe Melbye er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner

Caroline Skuland

Siden 2017 har ODA-Nettverk og Abelia kåret «Norges 50 fremste tech-kvinner». Vi er stolte av å dele at i år er vår Margrethe Melbye kåret til en av de fremste tech-kvinnene i Norge. Evidi gratulerer alle vinnere i årets kåring, og er glade for å kunne løfte frem Margrethe som en rollemodell i arbeidet med å øke mangfold og inspirere flere kvinner til å ta steget inn i tech-bransjen.

Drivstoff til å jobbe hardt

Margrethe jobber som CIO/CISO, og har lang erfaring innenfor teknologibransjen, blant annet som teknologileder i DNB og Oljefondet/NBIM. Margrethe brenner for Business Driven Technology, og jobber for å skape forståelse på tvers av ulike fagområder. Hun trives aller best i skjæringspunktet mellom teknologi og forretning. Med fusjonen og sammenslåingen av flere fagmiljøer, har Margrethe hatt en sentral rolle i å etablere Evidis nye felles teknologiske plattform og strukturkapital.

Formålet med kåringen av de 50 fremste tech-kvinnene er å få flere kvinner til å velge teknologi og ledelse som karrierevei. Margrethe vil at flere kvinner skal få øynene opp for hvor spennende og viktig teknologiområdet er - i så og si alle virksomheter - og for samfunnsutviklingen.

Å bli anerkjent som en av Norges 50 fremste tech-kvinner er en ære og en viktig anerkjennelse både for meg personlig og for Evidi. Prisen er ikke min alene. Denne anerkjennelsen deler jeg med Evidi. Jeg har alltid hatt ambisjoner om å påvirke teknologibransjen positivt, og denne anerkjennelsen gir meg drivstoff til å fortsette å jobbe hardt, sier Margrethe.

Må bevisst velge å investere i mangfold

For Margrethe er det viktig med mangfold i tech-bransjen først og fremst for å skape bedre løsninger. Hun forteller at de fleste løsninger i dag er skapt av menn. Samtidig understreker hun at det er viktig å huske på at mangfold kan være mye. Ikke kun kjønn, men også alder, legning osv.

Det som er ekstra fint med teknologi er at det er internasjonalt. Alder, kjønn, utseende har ingenting å si når det kommer til teknologi. Med en mangfoldig bakgrunn selv, setter jeg pris på og prøver å sette søkelys på lederes og medarbeideres ulike styrker, egenskaper og erfaringer. Ulike individer med et felles mål utgjør, etter min erfaring, de beste lagene.

Evidi ønsker å styrke mangfoldet i IT-bransjen, og bidra til en mer bærekraftig og inkluderende fremtid. Som et ledd i dette arbeidet inngikk vi nylig et samarbeid med Amesto Aces. Jørn Seglem, CEO i Evidi, forteller at det å ha Margrethe på listen over Norges 50 fremste tech-kvinner er en bekreftelse på at vi har valgt riktig person til å guide Evidi gjennom endringsreisen.

Les om samarbeidet med Amesto Aces her
Vi er utrolig stolte av at Margrethe løftes frem på denne måten. Det er en velfortjent anerkjennelse av jobben hun gjør som leder og de unike perspektivene hun tilfører både meg og teamet i Evidi. Helt siden oppstart av selskapet har vi hatt et veldig bevisst forhold til å videreutvikle talenter internt og samtidig rekruttere inn kompetente mennesker som tilfører oss nye perspektiver, meninger og refleksjoner. I Evidi kaller vi dette å være #theplacetogrow – som virksomhet, i samspill med kunder og som mennesker. Så igjen, jeg er både ydmyk og takknemlig for å ha en så engasjert leder som Margrethe i teamet - som både støtter, utfordrer, lytter og respekterer – og gjennom det er med å realisere vår visjon om at #Styrkenliggerihelheten», forteller Jørn entusiastisk.

Vil vise unge jenter at de kan lykkes i tech-bransjen

Margrethe er tydelig på at mangfold ikke bare er et buzz-ord, men en styrke for selskapet. Forskjellige perspektiver fører til bedre løsninger og mer kreativitet. Hun forteller at vi må tenke annerledes på hvordan vi rekrutterer, og at vi må velge å ansette mangfold. Hun ønsker med prisen å inspirere andre og vise unge jenter at de kan trives og lykkes i tech-verdenen. Margrethe mener synlighet er nøkkelen for å få flere kvinner i bransjen, og sier det blir lettere å forestille seg selv i lignende roller når vi ser kvinner i ledende teknologiposisjoner. Hun har også noen tanker om tiltak vi må gjøre for å få flere kvinner inn i tech-bransjen.

Vi må begynne tidlig, ved å inspirere unge jenter til å utforske teknologi og realfag. Virksomheter må i langt større grad ta et aktivt ansvar ved å skape inkluderende miljøer, tilby mentorprogrammer og fjerne barrierer for karriereutvikling. Hos Evidi har vi blant annet et bachelorprogram, samtidig som vi henter inn talenter fra høyskoler.
Les om vårt besøk på ODA Inspiration Day her

Prisen gir kvinnedagen en ny dimensjon

Selv om vi har kommet et stykke på vei, mener Margrethe at vi fortsatt har en vei å gå, når det kommer til likelønn mellom kjønn og det å få flere kvinner til å velge teknologi og ledelse. Hun understreker viktigheten av å ikke ta kvinnedagen for gitt.

Å motta denne anerkjennelsen påkvinnedagengir dagen en ekstra dimensjon, og er en påminnelse om hvor mye vi kan oppnå sammen. Vi må bevisst søke mangfold. Kvinnedagen er en dag for å feire kvinners prestasjoner, reflektere over utfordringene vi fortsatt står overfor og forplikte oss til å skape en mer likestilt fremtid, sier Margrethe.

Til kvinner som vil opp og frem i tech-bransjen, har Margrethe følgende tips:

Ha tro på deg selv: Du tilhører denne bransjen og har mye å tilby! Møt andre fagpersoner, delta på arrangementer og lær av andres erfaringer. Vær deg selv. Skal du holde på med dette lenge så må du være autentisk. Et siste tips jeg vil gi til kvinner og jenter der ute er å prioritere. Du trenger ikke å være best på alt, avslutter Margrethe.

Kontakt oss for en uforpliktende prat!

Relevant innhold