- Jeg kan bli lidenskapelig opptatt av hva som helst

Ranja Ovedal

Mer enn bare ...

Det er ikke sånn at jeg kan peke på at dét eller dét er lidenskapen min: Jeg er ekstremt nysgjerrig på alt. Egentlig kan jeg bli lidenskapelig opptatt av hva som helst.

Ramiz er seniorarkitekt hos Evidi, og brenner for det han driver med. For når nysgjerrighet, og det å se muligheter i ting er lidenskapen din, kommer man ikke unna at også jobben må engasjere.

Mer enn bare nysgjerrigper

Sånn sett mener han selv at han nok har havnet på riktig karrierevei: For mens han ennå ikke er helt sikker på hvor han ønsker å ende opp til slutt, ser han på veien han har gått som en naturlig rute.

Teknologi er jo også en hobby for meg, og det er utrolig gøy at jeg kan jobbe med noe jeg liker så godt. Men det har også vært viktig å passe på så hobbyen ikke blir en byrde, for om du begynner å ta det for gitt, da mister du lidenskapen, sier han.

Mer enn bare arkitekt

Men listen over interesser er ikke snau. Den inkluderer alt fra psykologi, kosmologi og fotografi til mekanikk og treverksarbeid med snekring og tømring. Men listen stopper ikke her, og alt det han interesserer seg for og har lært seg, tar han med inn i hjemmet.

Hjemme driver jeg med hjemmeautomatisering. Da har jeg måttet lære meg masse om elektronikk, og jeg har snakket med elektrikere om hva jeg kan og ikke kan. Men det er gøy å prøve å få til hjemmeautomatisering virkelig fullt ut, med presence detection og hele greia, men med hjemmemodda ting. Så jeg lodder, skriver firmware og programvare og mye annet, forteller Ramiz.

Mer enn bare familiefar

Og det er ikke grenser for fantasien hans. For når han skulle pusse opp hjemme, så valgte han å modellere hele huset i SketchUp (et dataprogram som lar deg produsere tredimensjonale modeller). På den måten kunne han visualisere hvordan noe ville bli, og legge frem visuelle ideer for kona. Han fikk også muligheten til å utforske hvorfor noe måtte fungere på akkurat den eller den måten. For i kjernen av nysgjerrigheten er det en iver etter å forstå hvordan ting er, og hvorfor de er sånn.

Det er mye filosofi, og det er nok der psykologi kommer inn i bildet også. For jeg vil forstå mest mulig for å kunne gjøre det best mulig i de valgene jeg tar.

Mer enn bare techfolk

Og det er spesielt en hendelse som visualiserer behovet for å forstå godt. Han forteller om en røverhistorie fra han var 6-7 år gammel, hvor han modifiserte og puslet med stolen som bestefaren satt i.

Hadde ikke pappa tatt meg så hadde bestefar falt oppå meg, for jeg skulle prøve å forstå hvordan stolen satt sammen. Og jeg har hørt masse historier om klokker jeg aldri fikk satt sammen igjen, forteller han med et smil.

Bli bedre kjent med folka våre!