- Jeg har aldri tatt enkle utveier

Ranja Ovedal

Mer enn bare ...

Jeg har aldri tatt enkle utveier. Jeg har prøvd å studere noe hvor jeg tenker; dette høres kjempevanskelig og kjempeinteressant ut, så da prøver jeg det! Jeg har jo en master i nanoteknologi, og der er det ikke veldig mange jenter, forteller Inger Lise.

Hun er konsulent og utvikler i Evidi, med to år som lærer i matte og naturfag bak seg, før hun søkte seg til jobben som utvikler. Uten bakgrunn i IT. Og selv om hun kun har hatt jobben i Evidi i et års tid, har hun allerede rukket å utfordre seg selv mer, med å søke på stilling internt som teamleder. Og stillingen, den fikk hun.

Mer enn bare kvinne

Som lærer har man personalansvar og kontakt med alle foreldrene, og du har virkelig ansvar for disse menneskene. Så da jeg så teamleder-stillingen og leste beskrivelsen, kjente jeg meg igjen i mange av arbeidsoppgavene. Jeg tenkte at dette synes jo jeg er gøy, og jeg føler jeg har vært innom en del av dette og kunne sikkert bidratt, sier hun.

Og nettopp med bakgrunnen som lærer kommer en av sakene Inger Lise brenner for tydelig frem: Jenter i realfag. Det er viktig for henne å vise at det verken er teit eller nerdete. Og om noen oppfatter det sånn, så betyr det likevel ikke at en liker noe som noen andre synes er teit. Så lenge du er selvsikker i det du gjør, vil du ikke bli satt i et negativt lys uansett.

Mer enn bare konsulent

Nå når jeg har byttet jobb, så prøver jeg å være en person som tør å si meningene mine, selv om det kan være skremmende. Spesielt når jeg ikke har så mye erfaring i denne bransjen. Det gir meg også muligheten til å lære mye gjennom nyttig diskusjoner, dersom noen er uenige med meg eller jeg tar feil om noe.

Men dét betyr ikke at det ikke er noe hun selv må jobbe med også. For når hun først så stillingsutlysningen for teamleder tenkte hun at det kanskje ble for dumt å søke. Hun hadde jo bare vært ansatt i rundt et halvt år, og var fortsatt "bare" trainee.

Men et møte med sin egen leder snudde fullstendig om på den oppfatningen: For mens hun selv la frem at hun var interessert, og spurte hva hun måtte gjøre for å kunne søke om et par år, mente lederen hun bare måtte søke nå.

Mer enn bare lærer

Men jeg måtte jobbe skikkelig med meg selv for å tørre å si ifra, men så tenkte jeg at nei, jeg må ikke ikke tørre å rekke opp hånda!
For i hvert fall i en bransje hvor det er mange menn, så må man prøve å tenke at det ikke har så mye å si. At man uansett kan gjøre en like god jobb. Det merker jeg også blant venninner. Vi er flere som jobber i mannsdominerte yrker, og vi snakker ofte om situasjoner hvor det er viktig å tørre å ta litt plass.

Inger Lise forklarer at faglig har hun alltid vært steder hvor det er mange menn, men det har aldri handlet om et behov for alltid å ha rett eller være flinkest. Tvert imot handler det kun om å tørre å pushe seg selv og de rundt seg.


Mer enn bare techfolk

Sånn var jeg ikke før. Hele skolegangen var jeg supersjenert og sa aldri noen ting. Og det var helt greit for meg da, men jeg merker at det har endret seg nå. Spesielt når det blir mer og mer fokus på likestilling i alle bransjer, så føler jeg at jeg bør ville ha en stemme, noe jeg syns det er positivt å fokusere på, sier Inger Lise og avslutter.
For jeg mener vi har et ansvar for å jobbe bestemt imot det at de fleste ubevisst favoriserer menn til visse stillinger. Der syns jeg Evidi gjør en bra jobb.